Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hej allihopa, jag är Engla.
Våffeldagen firas den 25e mars varje år. I anknytning till detta firas Marie Bebådelsedag, eller Vårfrudagen som den också kallas, en söndag mellan den 22a och den 28e mars.
I den här lektionen får du lära dig om varför denna dag kom att kallas för Våffeldagen och vad den handlade om från början.
Vet du varför ungdomar och barn i Västsverige förr i tiden sprang barfota runt huset eller gödselstacken på just den här dagen?
Vi ger er svaret i slutet av den här videon.
Våffeldagen har faktiskt en ganska rolig historia bakom sig. Från början firade man Marie Bebådelsedag som även kallas Vårfrudagen. Vårfrudagen har sedan i folkmun blivit till Våffeldagen, och det är därför många kallar Marie Bebådelsedag för Våffeldagen istället, och äter våfflor på den här dagen. Våffeldagen firas dock alltid den 25e mars, medan Vårfrudagen alltid firas på en söndag, så de har blivit lite separerade på senaste tiden. Om den 25e mars infaller på en söndag blir alltså Våffeldagen och Marie Bebådelsedag samma dag!
De kristna firar Marie Bebådelsedag eftersom det var den dagen ängeln Gabriel kom ner till Maria och meddelade att hon skulle föda Guds son, Jesus, nio månader senare. Det här har firats sedan 600-talet. I bondesamhället inledde vårfrudagen en period med intensivt vårbruk och markerade övergången mellan vinter och vår.
Eftersom Vårfrudagen låter ganska likt Våffeldagen, har svenskarna hittat på en ny tradition och äter våfflor med sylt och grädde på den här dagen. Våfflor fanns redan på medeltiden, men den moderna våfflan har sitt arv från sent 1800-tal. I Sverige är det vanligt nu att köpa en färdig våffelsmet, fast man gräddar våfflorna själv.
Vårfrudagen förr i tiden användes även som en väderleksrapport! Så mycket snö som det fanns på taken denna dag, skulle det också finnas på marken till Valborg.
Och nu ska ni få svaret på quizet vi hade tidigare.
Vet du varför ungdomar och barn i Västsverige förr i tiden sprang barfota runt huset eller gödselstacken på just den här dagen?
Det var för att skörden skulle bli bättre och för att undvika sprickor i fötterna under sommaren. Det är en sed där man hälsar sommarhalvåret välkommet.
Hur var den här lektionen? Lärde du dig något intressant?
Skulle du hellre vilja fira Vårfrudagen eller Våffeldagen?
Lämna oss en kommentar på SwedishPod101.com. Vi ses nästa lektion!

Comments

Hide