Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hej allihopa, jag är Engla.
Mårtensafton är en högtid som firas främst i Skåne i södra Sverige, den 10e november.
I den här lektionen kommer du få lära dig om vad Mårtensafton är och hur den firas.
Vet du vad den viktigaste ingrediensen i den så kallade svartsoppan är?
Vi ger er svaret i slutet av den här videon.
Mårten har i svenska almanackor namnsdag den 11 november. Mårten syftar på helgonet Martin av Tours som begravdes detta datum år 397. Martin har dock namnsdag dagen innan, den 10e november, på Martin Luthers födelsedag. Fram till 1900-talet stod det Mårten Luther” den 10 november och ”Mårten biskop” den 11 november i svenska almanackor. Dock är det inte på själva Mårtensdagen som man firar, utan på Mårtensafton den 10 november. Vilken eller vilka dagar som är ”Mårten” kan variera.
Helgonet Martin av Tours var ursprungligen en romersk soldat från det område som idag är Ungern. Invånarna i staden Tours ville göra honom till biskop mot hans vilja. För att slippa det ansvaret gömde han sig bland gässen, men gässen kacklade och avslöjade honom vilket ledde till att han trots allt blev biskop. Man äter därför gås på Mårtensafton som straff för att de avslöjade honom. Händelsen lär ha utspelat sig den 11 november 371.
På en klassisk gåsamiddag serveras svartsoppa som förrätt, därefter gåsen, och till sist skånsk äppelkaka som efterrätt. Den menyn skapades av krögaren på Piperska muren i Stockholm under 1850-talet. Kombinationen blev populär och övriga krögare var inte sena med att ta efter. Innan den klassiska mårtensmenyn kom till Skåne åt man lutfisk till förrätt följt av själva gåsen och avslutningsvis risgrynsgröt till efterrätt.
Förut trodde man att om det ligger snö på mårtensdagen, så kommer det bli barmark på Andersdagen den 30 november.
Och nu ska ni få svaret på quizet vi hade tidigare.
Vet du vad den viktigaste ingrediensen i den så kallade svartsoppan är?
Soppan lagas på gåsblod! Man behöver även buljong, sirap, starkvin, cognac, vinäger, nejlikor, ingefära och kryddpeppar. Till soppan serveras kokta äppelklyftor och katrinplommon samt gåsleverkorv och kokt gåskrås. Smaken beskrivs som en blandning av pepparkaksdeg och blodpudding.
Hur var den här lektionen? Lärde du dig något intressant?
Skulle du kunna tänka dig att äta svartsoppa?
Lämna oss en kommentar på SwedishPod101.com. Hej då!

Comments

Hide